به عنوان مقدمه

29 تیر 1388

شاعری را که حتی یک بیت شعر ترکی نگفته در دنیا به عنوان شاعری ترک می‌شناسند و اشعارش به جای زبان اصلی و مادری‌اش، از ترکی به زبان‌های دیگر دنیا ترجمه می‌شود.

اگر جمله قبل برای شما آشنا و درد‌آور باشد، به اهمیت مطالعه در زمینه ادبیات فارسی واقف هستید. . زمانی که بر روی چنین مساله‌ی واضحی باید بحث کرد و قسم خورد که مولانا شاعری فارسی زبان است، چه انتظاری از مسائل دیگر می‌توان داشت؟ عروض هم یکی از این مسائل است.

هم اکنون تقریبا تمامی اساتید ادبیات بر این نکته اتفاق نظر دارند که عروض سنتی دارای اشکالات فراوانی است و باید روشی نو برای احیای این علم ساخت. البته کارهای بسیار بزرگی برای احیای این علم انجام شده ولی تا کنون هیچ کاری برای رایانه‌ای کردن این علم انجام نشده. با توجه به اهمیت این علم در تحقیقات ادبی، باید این علم را از علمی سحری به علمی عمومی دربیاوریم.

هرچند تلاش فراوانی برای آسان‌سازی عروض انجام شده -که انصافا بسیار هم موثر بوده است- ولی هنوز هم به دست آوردن وزن عروضی در برخی ابیات برای بعضی اساتید هم مشکل‌زا و مورد اختلاف است. همچنین نمی‌توان به سرعت یک کامپیوتر وزن عروضی یک دیوان شعر را به دست آورد.

دغدغه‌های مطح شده ما را بر آن داشت، تا سیستمی طراحی و پیاده سازی نماییم که گوشه‌ای از این مشکلات را حل نماید. هرچند که سیستم طراحی شده در ابتدای راه است و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. البته این سیستم هنوز هم در حال توسعه و آزمایش است ولی برای آنکه به جامعه ادبی و همچنین دانشجویان و اساتید کامپیوتر اعلام کنیم که چنین کاری هم می‌توان کرد و هم اکنون شروع شده، این سیستم را در وب قرار دادیم.

در قسمت «وزن عروضی»، می‌توانید یک بیت شعر را وارد کنید تا سیستم وزن عروض بیت را به شما نشان دهد. برازندگی اعلام شده نشان دهنده درجه اطمینان به جواب داده شده می‌باشد. هرچه با برازندگی بالاتری وزن عروضی تشخیص داده شود، احتمال آنکه وزن عروضی تشخیص داده شده صحیح است، بالاتر می‌رود.

در بخش «داده‌‌ها»، مجموعه داده‌های آماده شده برای آزمایش برنامه و همچنین متن کامل دیوان شمس، غزلیات حافظ و مثنوی معنوی را می‌توانید دریافت کنید. این داده‌ها کاملا رایگان بوده و برای توسعه برنامه در اختیار تمامی علاقه‌مندان و دانش‌پژوهان قرار گرفته است. همچنین گزارش کامل این پژوهش و مقالاتی که در این زمینه وجود دارد را در بخش «مقالات و گزارشات» می‌توانید ببینید.

در آخر از تمامی کسانی که در زمینه ادبیات و یا کامپیوتر سررشته دارند، عاجزانه تقاضا داریم برای توسعه این پژوهش، ما را از راهنمایی‌ها و کمک‌های علمی خود محروم ندارند.

استفاده از پایگاه عروض رایگان است اما اگر بخواهید می‌توانید از عروض حمایت مادی یا معنوی کنید.

حمایت مالی

در شبکه‌های اجتماعی، عروض را معرفی کنید.